Jak postavit betonový plot, který vydrží a bude krásně vypadat?

27. 9. 2024

Přemýšlíte, jak postavit plot, který bude vypadat dobře a zároveň vám vydrží dlouhá léta? Betonové ploty z tvarovek VISO od DITONu nabízejí skvělý poměr mezi moderním vzhledem, pevností, minimální údržbou a cenou. Pojďme se podívat, proč je betonový plot ideální volbou pro váš domov a jak na jeho stavbu.

Plotové tvárnice VISO pro každý typ plotu

Betonové tvarovky VISO jsou univerzálním stavebním prvkem, které se používají především na stavbu plotů. Vyrábí se z odolného vibrolisovaného betonu, který zvládne mráz, déšť i horko. Výstavba je snadná a nevyžaduje těžkou mechanizaci, a to znamená méně starostí a nižší náklady na stavbu.

Plotové tvárnice VISO se vyrábějí ve čtyřech různých tvarech a velikostech. Díky tomu můžete kromě liniového betonového plotu kolem zahrady postavit i složitější konstrukce se sloupky a výplněmi. Jsou vhodné i pro drobné zahradní stavby, nosné příčky nebo podezdívky. 

Hlavní výhody betonového plotu z tvarovek VISO

  • Betonové tvárnice VISO mají všestranné využití. Jsou skvělé na klasické ploty, okrasné zídky, opěrné zdi nebo podezdívky. Díky tomu si můžete plot přizpůsobit přesně podle svých potřeb.

  • Betonový plot z tvarovek VISO je téměř bezúdržbový. Materiál je odolný vůči počasí, takže plot nemusíte natírat nebo opravovat.

  • Plotové tvárnice jsou poměrně lehké a snadno se s nimi pracuje. Nemusíte najímat těžkou techniku ani velkou stavební firmu. Stačí základní nářadí a trochu času.

  • Tyto ploty nabízejí několik barevných odstínů včetně mimořádně oblíbených colormixů, které vytvářejí nepravidelné melírované plochy se zajímavou strukturou, takže můžete zvolit přesně takový vzhled, který se hodí k vašemu domu. Díky speciálním fazetám na tvárnicích působí ploty plasticky a moderně.

 

Betonový plot viso
Betonový plot viso

Jak postavit plot z tvarovek VISO?

  1. Začněte kvalitní základovou konstrukcí, která musí sahat do nezámrzné hloubky (alespoň 800 mm). Nezapomeňte na hydroizolaci mezi zdivem a základem, určitě použijte nopovou fólii k oddělení zdiva od terénu. Plotovky nesmí být v přímém kontaktu se zeminou, aby se zabránilo vzlínání vody.

  2. Plotové tvárnice se pokládají na připravený základ a propojují se armovacími tyčemi, které se zabetonovávají do základů. Počet, průměr a rozmístění těchto tyčí vám určí statik nebo projektant.

  3. Vyskládání tvarovek je snadné díky systému pero-drážka, který vám pomůže správně navádět každou tvárnici na své místo. Pro sloupkové části použijte tvarovky o rozměru 40×30 cm. Koncové a průběžné tvarovky mají rozměr 40×20 cm a koncové poloviční 20×20 cm. Výška všech tvarovek je 15 cm.

  4. Po vyskládání naplňte dutiny tvarovek betonem předepsané kvality. Poslední šár ale neplňte až po horní okraj – nechte asi 5 cm prostoru pro odvětrání vlhkosti.

  5. Stříšky pak lepte na tzv. lepicí body v rozích a středech tvarovek s malou mezírkou (cca 3 mm), aby mohla unikat vlhkost.

Pro práce s betonem byste se měli vyhnout teplotám pod 5 °C, protože v těchto podmínkách beton neztvrdne správně a může dojít ke snížení jeho pevnosti nebo dokonce k prasknutí tvarovek vlivem mrazu. 

Plánujte pečlivě, dodržujte všechny pokyny v technických listech a případně si nechte poradit od odborníků – doporučené materiály najdete na webu DITON nebo u prodejců ve stavebninách. 

Takto zvládne stavbu i šikovný kutil amatér!

Kombinujte VISO s různými prvky a vytvořte si svůj design

Betonový plot z tvarovek VISO můžete snadno kombinovat s dalšími prvky od DITONu, jako jsou dlažby KOMBI, KOMBI AQUA s rozšířenou spárou pro lepší odvod vody a možnost výsadby trávníku, případně dalšími typy dlažeb ve stejném, nebo naopak kontrastním odstínu k barvě plotu.

Betonový plot viso v okromé barvě - plot kolem domu

Krásný a trvanlivý plot s minimální údržbou

Plotový systém VISO vám nabízí široké možnosti využití, snadnou instalaci a minimální nároky na údržbu. Ať už potřebujete plotovou tvárnici na jednoduchý plot, nebo chcete vytvořit okrasnou zeď, VISO vám poskytne kvalitní výsledky.

Betonový plot viso Diton v tmavé barvě - plot kolem domu